Dziennik Gazeta Prawana logo

Jak rozliczać płatności za usługi świadczone przez zagranicznych kontrahentów

dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy, Marciniuk i Wspólnicy
dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy, Marciniuk i WspólnicyDGP
31 maja 2011

Podatek od przychodów wymienionych w art. 21 ustawy o CIT, uzyskanych w Polsce przez podatników mających siedzibę za granicą, pobierany jest w formie ryczałtowej. Czy w przypadku każdej płatności na rzecz zagranicznego kontrahenta należy pobrać zryczałtowany CIT?

Ustawa o CIT przewiduje obniżone stawki podatku, a od 1 lipca 2013 r. zwolnienie z opodatkowania w odniesieniu do płatności z tytułów określonych w art. 21 ust. 1 pkt 1 ustawy o CIT, w przypadku płatności na rzecz podmiotów z siedzibą w Unii Europejskiej i państwach Europejskiego Obszaru Gospodarczego, powiązanych kapitałowo z płatnikiem, na warunkach określonych w art. 21 ust. 3 – 8 ustawy o CIT.

Pozostało 45% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.