Dziennik Gazeta Prawana logo

Jak opodatkować CIT usługi świadczone na rzecz zagranicznych kontrahentów

dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy, Marciniuk i Wspólnicy
dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy, Marciniuk i WspólnicyDGP
14 czerwca 2011

Podatnicy CIT mogą korzystać z obniżonej stawki podatku do płatności z tytułu usług świadczonych na rzecz zagranicznych kontrahentów. Czy przywilej ten ma zastosowanie w przypadku kontrahenta niepowiązanego?

Ustawa o CIT przewiduje obniżone stawki podatku, a od 1 lipca 2013 r. zwolnienie z opodatkowania płatności z tytułów określonych w art. 21 ust. 1 pkt 1 ustawy o CIT, na warunkach z art. 21 ust. 3 – 8 tej ustawy. Regulacje te wynikają z Dyrektywy Rady nr 2003/49/EC, której celem jest zwolnienie z podatku w państwie źródła płatności odsetek i należności licencyjnych, jeżeli właścicielem tych płatności jest powiązane przedsiębiorstwo z siedzibą w innym państwie UE.

Pozostało 35% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.