Dziennik Gazeta Prawana logo

Kiedy spółka zależna albo spółka dominująca będzie uznana za zakład

Dr Janusz Fiszer, partner w kancelarii prawnej White & Case, docent UW
Dr Janusz Fiszer, partner w kancelarii prawnej White & Case, docent UWDGP
15 marca 2011

Zgodnie z art. 7 typowej międzynarodowej umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania dochodu, opartej na modelowej konwencji OECD (MK OECD), dochody z bezpośredniej działalności gospodarczej przedsiębiorstwa z jednego państwa na terytorium drugiego państwa (tzw. zyski przedsiębiorstw, czyli business Profits) mogą być opodatkowane w tym drugim państwie tylko wtedy, gdy wspomniane przedsiębiorstwo działa tam przez swój tzw. zakład. Kiedy możemy mówić o powstaniu zakładu?

Postanowienia art. 5 MK OECD definiują to pojęcie, podając przykładowe formy tworzące zakład. Jednocześnie jednak przepisy art. 5 ust. 4 – 7 MK OECD określają sytuacje, w których – pomimo istnienia stałej placówki, wykonywania określonych działań przez zależnego przedstawiciela lub powiązań o charakterze zależności lub dominacji pomiędzy spółkami – zakład nie powstaje.

Pozostało 22% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.