W przyszłym roku ministerstwo rolnictwa zajmie się opracowaniem strategii rozwoju rynku wołowiny - poinformował w piątek minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel. Chodzi o takie działania, które zwiększą konkurencyjność polskiego mięsa, a także poprawią jego jakość.

Minister zaznaczył podczas III Forum Sektora Wołowiny, że w tym roku resort przygotował Program Rozwoju Głównych Rynków Rolnych na lata 2016-2020. W przyszłym roku będzie ma być opracowywana strategia rozwoju poszczególnych rynków rolnych, w tym wołowiny. Jak mówił w będzie w jej przygotowanie powinny włączyć się organizacje branżowymi m.in. organizator forum - Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego.

Jurgiel przypomniał, że dokument ten, pokazuje z z jakich instrumentów wsparcie można korzystać w celu stabilizacji rynków i zwiększenia opłacalności produkcji. Zapisane w nim zostały podstawowe założenia do rozwoju poszczególnych rynków rolnych w naszym kraju.

Jeżeli chodzi o rynek wołowiny to trzeba postawić na rozwój produkcji żywca wołowego, zwiększenie konkurencyjności krajowej produkcji tego mięsa na rynku unijnym i światowym, poprawa jakości polskiej wołowiny oraz stabilizację sytuacji dochodowej producentów tego mięsa - poinformował Jurgiel. Dodał że cele te trzeba później przełożyć na odpowiednie ustawy.

Zdaniem ministra jednym z istotnych warunków rozwoju tego rynku jest poprawa współpracy między producentami rolnymi i przetwórcami wołowiny. Trzeba także dostosować skalę i strukturę produkcji (produkcja jest rozdrobniona -PAP) do potrzeb i wymogów rynku. Należy ponadto zadbać o właściwy przekaz skierowany do konsumentów na temat oferowanych produktów. Jednym z celów rozwoju rynku wołowiny jest zwiększenie eksportu tego mięsa - wyliczał szef resortu rolnictwa.

Zaznaczył, że produkcja wołowiny może być jednym z alternatywnych rozwiązać dla rolników, którzy zaprzestaną produkcji trzody chlewnej w związku z afrykańskim pomorem świń. Polska stara się o pomoc z UE na m.in. na zmianę profilu produkcji w związku z ASF.

Polska jest obecnie siódmym producentem żywca wołowego w UE. Ok. 80 proc. produkcji wołowiny jest eksportowane. W 2015 r. produkcja żywca wołowego wyniosła 918 tys. ton i była o 14 proc. wyższa niż rok wcześniej. Mimo, że produkcja wołowiny rośnie, to jej spożycie spada. W tym roku prawdopodobnie wyniesie 1,6 kg na osobę i jest o wiele niższe niż w innych krajach UE.

III Forum Sektora Wołowiny odbywało się w ramach I edycji Centralnych Targów Rolniczych w Nadarzynie koło Warszawy. Targi potrwają do niedzieli. (PAP)