Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy da się podważyć decyzję w sprawie poboru opłaty adiacenckiej

pieniądze
Opłata adiacencka może być pobierana przez gminę m.in. w sytuacji wzrostu wartości nieruchomości wskutek jej podziału. ShutterStock
29 września 2018

Prowadzę firmę i zamierzam pozyskać środki na jej rozwój ze sprzedaży dwóch działek, które wydzieliłem w 2017 r. 24 sierpnia otrzymałem jednak decyzję wójta o opłacie adiacenckiej 15 tys. zł. Jak się dowiedziałem, jej wysokość wynika ze stawki (15 proc.) zawartej w uchwale gminy. W decyzji napisano, że wartość mojej nieruchomości wzrosła po podziale. Czy to prawnie dopuszczalne? Według mnie operat jest nierzetelny. Poza tym nie mam takich pieniędzy. Gdzie się odwołać?

Opłata adiacencka może być pobierana przez gminę m.in. w sytuacji wzrostu wartości nieruchomości wskutek jej podziału. Pozwala na to art. 98a ust. 1 ustawy o gospodarce nieruchomościami (dalej: u.g.n.), który stanowi, że jeżeli w wyniku podziału nieruchomości dokonanego na wniosek właściciela wzrośnie jej wartość, to wójt, burmistrz albo prezydent miasta może ustalić w drodze decyzji opłatę adiacencką z tego tytułu. Przy czym wysokość stawki procentowej opłaty adiacenckiej ustala w drodze uchwały rada gminy w wysokości nie większej niż 30 proc. różnicy wartości nieruchomości.

Pozostało 81% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.