Czy kara za niedozwolone podlanie ogródka jest zgodna z prawem?

Gminy apelują o oszczędzanie wody, a gdy to nie skutkuje, wprowadzają przepisy zakazujące podlewania ogródków. Za złamanie przepisu ustanawiają grzywny. Jednak nie wszystko robią zgodnie z prawem.
Wąż ogrodowy. Podlewanie ogródka. Podlewanie działki. WodaShutterStock
20 lipca 2019

Gminy apelują o oszczędzanie wody, a gdy to nie skutkuje, wprowadzają przepisy zakazujące podlewania ogródków. Za złamanie przepisu ustanawiają grzywny. Jednak nie wszystko robią zgodnie z prawem.

dr Magdalena Niziołek radca prawny w kancelarii Wardyński i Wspólnicy
dr Magdalena Niziołek radca prawny w kancelarii Wardyński i Wspólnicy

Gmina w ogóle nie ma kompetencji do penalizowania zachowania poza miejscem publicznym. Takim z pewnością nie jest ogródek. Ustawa o samorządzie gminnym pozwala bowiem wprowadzić w przepisach porządkowych karę grzywny wymierzaną w trybie i na zasadach określonych w prawie o wykroczeniach. Konkretnie chodzi o art. 54 kodeksu wykroczeń. Mówi on, że kto wykracza przeciwko wydanym z upoważnienia ustawy przepisom porządkowym o zachowaniu się w miejscach publicznych, podlega karze grzywny do 500 zł. Eksperci są zdania, że regulacji tej nie będzie można zastosować do tych przepisów porządkowych, które ustanawiają zakazy lub nakazy określonego zachowania się w innych miejscach niż publiczne.

Pozostało 99% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.