Czy i na jakich warunkach można uzyskać decyzję zabudowy użytków rolnych klasy III halami biurowo-magazynowymi w sytuacji, gdy dany obszar nie jest objęty miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego?
Zgodnie z art. 7 ust. 1 ustawy z 3 lutego 1995 r. o ochronie gruntów rolnych i leśnych (t.j. Dz.U. z 2013 r. poz. 1205 ze zm.) w przypadku zmiany przeznaczenia użytków rolnych klas I–III na cele nierolnicze konieczna jest zmiana przeznaczenia gruntu w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego. Każda zmiana przeznaczenia gruntów rolnych klas I–III wymaga uzyskania uprzedniej zgody ministra właściwego do spraw rozwoju wsi. Reguluje to art. 7 ust. 2 pkt 1 ustawy.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.