Dodatkowe uprawnienia trzeba określić w umowie spółki z o.o.

Stanisław Rachelski, radca prawny, wspólnik zarządzający, Kancelaria Prawnicza Rachelski i Wspólnicy
Stanisław Rachelski, radca prawny, wspólnik zarządzający, Kancelaria Prawnicza Rachelski i WspólnicyDGP
24 stycznia 2012

W kodeksie spółek handlowych zawarte są przepisy określające osobiste uprawnienia akcjonariuszy w spółce akcyjnej. Czy w podobny sposób kodeks reguluje również kwestię uprawnień osobistych wspólników spółki z ograniczoną odpowiedzialnością?

Kodeks spółek handlowych w art. 159 wskazuje jedynie na możliwość przyznania wspólnikowi „szczególnych korzyści”, które mogą mieć charakter zarówno udziałów uprzywilejowanych, jak i osobistych uprawnień. Wszystkie dodatkowe uprawnienia przyznane wspólnikom muszą być pod rygorem bezskuteczności w stosunku do spółki dokładnie określone w umowie spółki. Zatem każdorazowe przyznanie wspólnikowi osobistych uprawnień pociąga za sobą zmianę umowy spółki. Zmiana taka, ponieważ uszczupla prawa udziałowe bądź przyznane osobiście poszczególnym wspólnikom, wymaga zgody wszystkich wspólników, których dotyczy (art. 246 par. 3 k.s.h.).

Pozostało 67% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.