Podwyższenie kapitału zakładowego w spółce z ograniczoną odpowiedzialnością może nastąpić przez wniesienie wkładów na jego pokrycie bądź bez angażowania środków zewnętrznych, czyli ze środków własnych spółki. Kiedy można zastosować tę drugą formę?
Możliwość podwyższenia kapitału zakładowego ze środków własnych spółki z ograniczoną odpowiedzialnością przewiduje art. 260 kodeksu spółek handlowych. Reguły rządzące tą formą podwyższenia odbiegają nieco od zasad przewidzianych dla zwykłego podwyższenia.
Autopromocja
Pozostało 87% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Pozostało 87% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
