Prawo upadłościowe przewiduje, że wniosek o upadłość spółki może być zgłoszony przez każdą osobę, która ma prawo reprezentować spółkę. Czy zatem na podstawie obowiązujących przepisów można stwierdzić, że taki wniosek ma też prawo złożyć prokurent?
Osobiście podzielam te poglądy, które odmawiają prokurentowi prawa do składania wniosku o upadłość spółki. Prawdą jest, że zgodnie z art. 20 ust. 2 pkt 2 prawa upadłościowego i naprawczego (p.u.n.), każdy, kto ma prawo reprezentować spółkę sam lub łącznie z innymi osobami, jest uprawniony do złożenia wniosku o ogłoszenie jej upadłości. Należy jednak pamiętać o przepisach definiujących prokurę.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
