Dziennik Gazeta Prawana logo

Incydentalne umowy zlecenia nie pozbawią chorego świadczeń po ustaniu ubezpieczenia

Mężczyzna podpisuje dokumenty
<p>W opisywanej w pytaniu sytuacji można złożyć odwołanie z argumentacją przedstawioną przez SR dla Warszawy Pragi-Południe w Warszawie w wyroku z 23 kwietnia 2021 r.</p>Shutterstock
17 lutego 2022

Zakończyłam 30 listopada 2021 r. pracę u mojego wieloletniego pracodawcy. Jednocześnie do końca 2021 r. pobierałam świadczenie rehabilitacyjne. ZUS nakazał jednak mi zwrot świadczenia, bo w grudniu 2021 r. wykonywałam dwie epizodyczne umowy zlecenia na usługi szkoleniowe online. Łącznie pracowałam 10‒12 godzin. Zdaniem ZUS wykonywałam pracę zarobkową. Czy jest szansa na zmianę decyzji przez sąd?

Zgodnie z art. 13 ust. 1 pkt 2 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (dalej: ustawa zasiłkowa) zasiłek chorobowy z tytułu niezdolności do pracy powstałej w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego, a także powstałej po jego ustaniu, nie przysługuje za okres po ustaniu tego tytułu, jeżeli osoba niezdolna do pracy:

Pozostało 90% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.