Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy zaniechania płatnika mogą wpłynąć na emeryturę? [PORADNIA UBEZPIECZENIOWA]

emerytura
<p>Czy nieodprowadzenie składek przez zleceniodawcę pozbawi emeryta prawa do przeliczenia świadczenia?</p>Shutterstock
23 września 2021

Pobieram emeryturę, ale jednocześnie pracuję na umowie zlecenia. ZUS odmówił mi jednak przeliczenia wysokości emerytury, bo, jak wynika z uzasadnienia, zleceniodawca nie odprowadzał składek na ubezpieczenia społeczne. Czy zaniechania płatnika mogą wpłynąć na moją emeryturę?

Zgodnie z art. 6 ust. 1 pkt 4 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych (dalej: ustawa systemowa) osoby wykonujące pracę na podstawie umowy zlecenia lub innej umowy o świadczenie usług podlegają obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym oraz wypadkowemu oraz (dobrowolnie) ubezpieczeniu chorobowemu. Osoba pobierająca emeryturę i jednocześnie wykonująca pracę na tej podstawie nie jest zwolniona z obowiązku opłacania składek. Emeryt, który w trakcie pobierania świadczenia kontynuuje oskładkowaną pracę zarobkową, może zwrócić się o przeliczenie emerytury na zasadach określonych w ustawie o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.

Pozostało 95% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.