Świadczenie pielęgnacyjne, czy specjalny zasiłek opiekuńczy? Gminy mają wątpliwość

Gminy w niektórych przypadkach mają wątpliwość, czy przyznawać świadczenie pielęgnacyjne, czy nowy specjalny zasiłek opiekuńczy.

Gminy mają wątpliwości, jakie wsparcie przyznać osobom, które spełniają warunek wynikający z art. 24 ust. 2a ustawy z 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (t.j. Dz.U. z 2006 r. nr 139, poz. 992 z późn. zm.). Zgodnie z nim, jeżeli w okresie trzech miesięcy, licząc od dnia wydania orzeczenia o niepełnosprawności (lub jej stopniu), zostanie złożony wniosek o ustalenie prawa do świadczenia uzależnionego od wystąpienia dysfunkcji, to jest ono przyznawane od miesiąca, w którym złożony został wniosek w powiatowym zespole orzekającym o niepełnosprawności.

Pozostało 63% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.