Czy pracownik kończący studia licencjackie ma prawo do urlopu szkoleniowego, jeżeli ich program przewiduje jedynie obowiązek przystąpienia do egzaminu dyplomowego z wyłączeniem obowiązku przygotowania pracy dyplomowej?
Zgodnie z kodeksem pracy pracownikowi przysługuje urlop szkoleniowy i zwolnienie z pracy na czas dotarcia i udziału w obowiązkowych zajęciach, pod warunkiem że pracodawca skieruje zatrudnionego na szkolenie lub wyrazi zgodę na podwyższanie przez niego kwalifikacji zawodowych. W myśl art.1032 k.p. 21-dniowy urlop szkoleniowy przysługuje w ostatnim roku studiów na przygotowanie pracy dyplomowej oraz przygotowanie się i przystąpienie do egzaminu dyplomowego. Studia licencjackie są formą kształcenia kończącą się uzyskaniem kwalifikacji pierwszego stopnia. Pracownikowi podnoszącemu w ten sposób kwalifikacje zawodowe przysługuje więc urlop szkoleniowy.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
