Pracodawca nie może sam zmienić zakresu zakazu konkurencji

Adam Brzeziński, adwokat, kancelaria Salans
Adam Brzeziński, adwokat, kancelaria SalansDGP
29 listopada 2011

Czy możliwe jest zastosowanie art. 42 kodeksu pacy do umowy o zakazie konkurencji obowiązującej w okresie po zakończeniu stosunku pracy?

Uregulowane w art. 42 k.p. wypowiedzenie zmieniające jest instrumentem pozwalającym pracodawcy na zmianę warunków pracy i płacy przy odpowiednim zastosowaniu przepisów o wypowiedzeniu umowy o pracę. Zgodnie z poglądami doktryny oraz orzecznictwem Sądu Najwyższego mimo iż umowa o zakazie konkurencji ma charakter prawnopracowniczy i dotyczy stosunku pracy, to po jego zakończeniu nie można kształtować go jednostronnie. Postanowienia umowy o zakazie konkurencji nie stanowią bowiem elementu stosunku pracy. W konsekwencji nie jest dozwolone zastosowanie do takiej umowy wypowiedzenia zmieniającego wynikającego z art. 42 par. 2 k.p., na podstawie którego pracodawca ma prawo jednostronnie kształtować warunki pracy i płacy pracownika.

Pozostało 48% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.