Zakaz konkurencji obowiązuje dopiero po definitywnym ustaniu stosunku pracy

Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Współpracownicy
Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i WspółpracownicyDGP
16 listopada 2011

W umowie pracodawca może zobowiązać pracownika do niepodejmowania działalności konkurencyjnej po ustaniu zatrudnienia, co zrekompensuje mu wypłatą odpowiedniego odszkodowania. Od kiedy zaczyna obowiązywać taka umowa między stronami?

Cechą umowy o zakazie działalności konkurencyjnej po ustaniu stosunku pracy, o której mowa w art. 1012 k.p., jest to, iż czas jej obowiązywania wykracza poza okres związania stron stosunkiem pracy. Wzajemne obowiązki stron wynikające z umowy (powstrzymanie się od działalności konkurencyjnej z jednej strony i wypłata stosownego odszkodowania z drugiej strony) aktualizują się, gdy pomiędzy stronami nie istnieje już stosunek pracy. Chodzi przy tym o definitywne ustanie stosunku pracy, czyli stan rzeczy (faktyczny i prawny), w którym stron umowy o zakazie konkurencji nie wiąże już w ogóle stosunek pracy (por. wyrok Sądu Najwyższego z 18 grudnia 2006 r. (II PK 95/06, OSNP 2008/3 – 4/poz. 32).

Pozostało 25% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.