Związek zawodowy nie może chronić więcej osób niż pozwala ustawa

Sławomir Paruch, wspólnik w kancelarii Sołtysiński Kawecki & Szlęzak
Sławomir Paruch, wspólnik w kancelarii Sołtysiński Kawecki & SzlęzakDGP
17 listopada 2011

Ustawa o związkach zawodowych, określa limity działaczy, korzystających ze wzmożonej ochrony trwałości stosunku pracy. Co w przypadku gdy liczba pracowników chronionych, wskazanych przez związek zawodowy, przewyższa ustawowe limity?

Artykuł 32 ustawy określa sposób ustalania liczby działaczy korzystających z ochrony stosunku pracy. W przypadku zakładowej organizacji związkowej, reprezentatywnej w rozumieniu art. 24125a k.p., są dwie metody: parytetowa, uzależniająca liczbę chronionych od liczebności kadry kierowniczej w firmie, oraz progresywna, uzależniająca liczbę osób chronionych od ogólnej liczby członków organizacji związkowej będących pracownikami. W przypadku organizacji niereprezentatywnej ochrona przysługuje jednemu pracownikowi, imiennie wskazanemu uchwałą zarządu tej organizacji.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.