Jeśli pracodawca chce zwolnić osobę zatrudnioną na stałe, musi skonsultować swój zamiar z reprezentującą ją organizacją związkową. Co w sytuacji, gdy nie wie, która organizacja reprezentuje pracownika, bo w firmie działa ich kilka?
W orzecznictwie SN przeważa pogląd, że to związek zawodowy lub sam pracownik powinien zadbać o to, by pracodawca wiedział o reprezentowaniu pracownika przez związek, zaś pracodawca, który nie posiada takiej wiedzy mimo dołożenia należytej staranności, nie jest zobowiązany do realizowania obowiązku informacyjnego z art. 38 k.p. Pracodawca dołoży należytej staranności, jeżeli wypełni obowiązek przewidziany w art. 30 ust. 21 ustawy o związkach zawodowych, czyli zwróci się do działających u niego związków o informację o pracownikach korzystających z jego obrony – według przeważającego orzecznictwa SN wystarczy, by uczynił to jednokrotnie, a więc nie musi zwracać się do związku o taką informację, ilekroć zamierza wypowiedzieć umowę jakiemuś pracownikowi. Nieudzielenie informacji przez związek w ciągu 5 dni zwalnia pracodawcę z obowiązku informowania związku o zamiarze wypowiedzenia pracownikowi umowy.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
