Odmowa wykonywania innej pracy może uzasadniać zwolnienie

Paweł Krzykowski, adwokat, kancelaria Salans
Paweł Krzykowski, adwokat, kancelaria SalansDGP
15 listopada 2011

W związku z nowym projektem pracodawca chce tymczasowo powierzyć jednemu z pracowników wykonywanie innej pracy niż określona w umowie o pracę. Pracownik odmówił wykonywania nowych obowiązków. Czy pracodawca może zwolnić go dyscyplinarnie?

Zmiana rodzaju pracy pracownika co do zasady wymaga wypowiedzenia zmieniającego, gdy pracodawca chce takiej zmiany dokonać jednostronnie. Zgodnie z art. 42 par. 4 k.p. wypowiedzenie dotychczasowych warunków pracy lub płacy nie jest jednak wymagane w razie powierzenia pracownikowi, w przypadkach uzasadnionych potrzebami pracodawcy, innej pracy niż określona w umowie o pracę na okres nieprzekraczający 3 miesięcy w roku kalendarzowym, jeżeli nie powoduje to obniżenia wynagrodzenia i odpowiada kwalifikacjom pracownika.

Pozostało 28% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.