Decyzję o zwolnieniu trzeba podjąć w ciągu miesiąca

Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Współpracownicy
Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i WspółpracownicyDGP
2 listopada 2011

Możliwość rozwiązania umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika jest ograniczona czasowo. Od kiedy należy liczyć jednomiesięczny termin wyznaczony dla pracodawcy na dokonanie tej czynności?

Rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika może nastąpić w terminie jednego miesiąca od uzyskania przez pracodawcę wiadomości o okoliczności uzasadniającej rozwiązanie umowy w tym trybie (art. 52 par. 2 k.p.). Przepis ten nie określa dokładnie, na czym ma polegać wiadomość o okoliczności uzasadniającej rozwiązanie umowy o pracę, stąd mogą pojawić się wątpliwości, od kiedy należy liczyć wskazany termin.

Pozostało 60% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.