Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy urlop bezpłatny na pracę w innej firmie można zaliczyć do stażu pracy

Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Współpracownicy
Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i WspółpracownicyDGP
14 września 2011

Pracodawca może udzielić pracownikowi urlopu bezpłatnego w celu wykonywania pracy w innej firmie. Czy okres korzystania z tego urlopu jest uwzględniany przy ustalaniu okresu pracy, od którego zależą uprawniania pracownicze u dotychczasowego pracodawcy?

Urlop bezpłatny jest okresem, w którym mimo trwania stosunku pracy ulegają zawieszeniu wzajemne obowiązki i uprawnienia stron tego stosunku. Co prawda korzystający z tego urlopu nie traci statusu pracownika, jednak okres urlopu nie podlega wliczeniu do okresu pracy, od którego zależą uprawnienia pracownicze (art. 174 par. 2 k.p.).

Pozostało 48% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.