Dziennik Gazeta Prawana logo

Kiedy pracownik może się uwolnić od odpowiedzialności za szkodę w mieniu powierzonym

Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Współpracownicy
Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i WspółpracownicyDGP
25 maja 2011

Pracownik, któremu powierzono mienie, odpowiada za szkodę wyrządzoną w tym mieniu. W jaki sposób może się uwolnić od tego rodzaju odpowiedzialności?

Pracownik, któremu powierzono mienie z obowiązkiem zwrotu lub wyliczenia się, co do zasady, odpowiada za szkodę powstałą w tym mieniu w pełnej wysokości. Od tej zaostrzonej odpowiedzialności pracownik może się uwolnić, jeśli wykaże, że szkoda wywołana została przez przyczyny od niego niezależne, a w szczególności wskutek niezapewnienia przez pracodawcę warunków umożliwiających zabezpieczenie powierzonego mienia (art. 124 par. 3 k.p.).

Pozostało 16% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.