Czy można zwolnić pracownika chronionego w razie ogłoszenia upadłości układowej

Sławomir Paruch, wspólnik w kancelarii Sołtysiński Kawecki & Szlęzak
Sławomir Paruch, wspólnik w kancelarii Sołtysiński Kawecki & SzlęzakDGP
24 marca 2011

Przepisy prawa pracy uchylają szczególną ochronę pracowników przed wypowiedzeniem im umów o pracę w razie ogłoszenia upadłości pracodawcy lub likwidacji zakładu pracy. Stanowi o tym art. 411 par. 1 kodeksu pracy. Czy powyższy przepis dotyczy także ogłoszenia upadłości z możliwością zawarcia układu?

Obowiązujące prawo upadłościowe i naprawcze z 2003 roku przewiduje dwa rodzaje upadłości, tj. upadłość obejmującą likwidację majątku i upadłość z możliwością zawarcia układu. W każdym z tych przypadków dochodzi do ogłoszenia upadłości. Przepis art. 411 par. 1 kodeksu pracy nie wprowadza rozróżnienia pomiędzy upadłością likwidacyjną a układową, co można interpretować, że ma on zastosowanie do obu rodzajów upadłości.

Pozostało 50% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.