Dziennik Gazeta Prawana logo

Jakie świadczenie należy się pracownikowi chorującemu na przełomie roku kalendarzowego

Arkadiusz Krasnodębski, radca prawny, partner w kancelarii Salans
Arkadiusz Krasnodębski, radca prawny, partner w kancelarii SalansDGP
8 lutego 2011

Jeżeli pracownik zachorował w grudniu danego roku kalendarzowego i był w związku z tą chorobą niezdolny do pracy również na początku następnego roku kalendarzowego, to w jaki sposób kalkulować okresy niezdolności i odpowiednio świadczenia mu przysługujące?

Zgodnie z art. 92 kodeksu pracy za czas niezdolności do pracy z powodu choroby pracownik zachowuje prawo do 80 proc. wynagrodzenia przez okres 33 dni w danym roku kalendarzowym (tzw. wynagrodzenie gwarancyjne), a w przypadku pracownika, który ukończył 50. rok życia – przez czas 14 dni. Gdy niezdolność pracownika trwa nadal odpowiednio od 34. i 15. dnia w danym roku kalendarzowym pracownik uprawniony jest do otrzymywania zasiłku chorobowego z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.

Pozostało 28% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.