Czy nowy właściciel firmy musi nadal finansować naukę pracownika

Bartłomiej Raczkowski, partner, Bartłomiej Raczkowski Kancelaria Prawa Pracy
Bartłomiej Raczkowski, partner, Bartłomiej Raczkowski Kancelaria Prawa Pracy Fot. Wojciech GórskiDGP
5 sierpnia 2010

Pracodawca skierował pracownika na szkolenie i zgodził się za nie płacić. Później nastąpiła zmiana właściciela firmy. Jakie prawa i obowiązki mają w takiej sytuacji zatrudniony i jego nowy szef?

Obowiązujące od 16 lipca nowe zasady podnoszenia kwalifikacji zawodowych przez pracownika stosuje się, gdy odbywa on szkolenie z inicjatywy pracodawcy bądź za jego zgodą. Zgodnie z art. 1031 k.p. zatrudnionemu przysługuje zwolnienie z pracy w celu uczestniczenia w zajęciach oraz płatny urlop szkoleniowy. Strony powinny zawrzeć umowę określającą ich wzajemne prawa i obowiązki w tym zakresie. W umowie pracodawca może zobowiązać się do pokrywania kosztów kształcenia. Może też zastrzec, że zatrudniony będzie zobowiązany do zwrotu proporcjonalnej części tych kosztów, np. gdy rozwiąże stosunek pracy za wypowiedzeniem przed upływem określonego w umowie terminu, nie dłuższego jednak niż 3 lata. Co się stanie, gdy nowy szef nie będzie zainteresowany podnoszeniem kwalifikacji przez podwładnego?

Pozostało 1% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.