W celu ułatwienia ponoszenia i rozliczania wydatków służbowych pracodawcy coraz częściej powierzają swoim pracownikom służbowe karty kredytowe. Czy kwoty wydatkowane przez pracownika kartą niezgodnie z ustalonymi zasadami (a w szczególności na cele niesłużbowe) można potrącić z wynagrodzenia pracownika bez uzyskiwania jego zgody?
Jedną z podstawowych zasad prawa pracy jest ochrona wynagrodzenia pracownika. Wyrazem tej zasady jest art. 87 ust. 1 kodeksu pracy, który zawiera zamknięty katalog należności podlegających potrąceniu z wynagrodzenia za pracę bez zgody pracownika. Są wśród nich zaliczki pieniężne udzielone pracownikowi. Do potrącenia wszelkich innych należności wymagana jest zgoda pracownika wyrażona na piśmie. Powstaje pytanie, czy wydatki kartą kredytową można traktować jako zaliczki w rozumieniu wskazanego przepisu.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.

!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)