Czy można dopuścić pracownika do pracy do czasu wykonania kontrolnych badań lekarskich

Agnieszka Lechman-Filipiak, partner, DLA Piper Wiater
Agnieszka Lechman-Filipiak, partner, DLA Piper WiaterDGP
12 marca 2010

Pracownik stawił się do pracy po ponadmiesięcznej nieobecności spowodowanej chorobą. Czy może być on dopuszczony do pracy do czasu wykonania kontrolnych badań lekarskich potwierdzających brak przeciwwskazań do pracy na zajmowanym stanowisku?

Obowiązek skierowania pracownika na badania kontrolne spoczywa na pracodawcy i dotyczy pracownika, który po trwającej dłużej niż 30 dni nieobecności w pracy spowodowanej chorobą stawił się do pracy i zgłosił gotowość do jej wykonywania. Pracownik stawiający się do pracy w związku z ustaniem przyczyny nieobecności nie ma obowiązku dostarczenia orzeczenia lekarskiego o zdolności do pracy, o którym mowa w art. 229 par. 2 k.p. (wyrok SN z 21 czerwca 2005 r. II PK 319/04).

Pozostało 44% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.