Pracownik jest zatrudniony w dwóch spółkach jednej grupy kapitałowej na 1/2 etatu u jednego pracodawcy i 1/2 etatu u drugiego pracodawcy. Są to stanowiska o zbliżonej nazwie i o tym samym charakterze pracy. Czy badania lekarskie zdolności do pracy przeprowadzone u jednego pracodawcy mogą być uwzględnione u drugiego, np. czy może być to kserokopia tego zaświadczenia?
Każdy z pracodawców powinien skierować pracownika samodzielnie na badania lekarskie potwierdzające brak przeciwwskazań do wykonywania pracy na danym stanowisku. Zgodnie z art. 229 par. 4 k.p. pracodawca nie może dopuścić pracownika bez takiego aktualnego orzeczenia do wykonywania pracy. Każdy z pracodawców ponosi indywidualnie odpowiedzialność za stan bhp. Obowiązujące przepisy nie pozwalają na uznanie, że dwóch pracodawców w tej samej grupie kapitałowej może kierować wspólnego pracownika na badania we wspólnym imieniu, kiedy stanowiska zajmowane w różnych spółkach są podobne.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
