Kiedy można zwolnić pracownika w związku z przedłużającą się chorobą

Bartłomiej Raczkowski, partner, Bartłomiej Raczkowski Kancelaria Prawa Pracy
Bartłomiej Raczkowski, partner, Bartłomiej Raczkowski Kancelaria Prawa PracyDGP
25 lutego 2010

Pracodawcy, chcąc zwolnić długo chorującego pracownika, mają często wątpliwości, kiedy takie działanie jest dozwolone. Czy sam upływ okresu zasiłkowego uprawnia ich do takich decyzji?

Pracodawca może rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia na podstawie art. 53 k.p., jeśli zachodzą trzy przesłanki:

Pozostało 83% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.