Czy choroba pracownika uniemożliwia zgłoszenie gotowości do pracy

Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Współpracownicy w Krakowie
Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Współpracownicy w KrakowieDGP
20 stycznia 2010

Warunkiem przywrócenia pracownika do pracy po bezprawnym zwolnieniu jest zgłoszenie przez niego gotowości do niezwłocznego podjęcia pracy. Czy choroba pracownika stanowi przeszkodę do zgłoszenia gotowości do pracy?

Przywrócenie pracownika do pracy na poprzednich warunkach w przypadku ustalenia, że wypowiedzenie przez pracodawcę umowy o pracę zawartej na czas nieokreślony jest nieuzasadnione lub narusza przepisy o wypowiadaniu umów o pracę, nie następuje wyłącznie na podstawie orzeczenia sądu. Reaktywacja stosunku pracy następuje wówczas, gdy pracownik w ustawowym terminie siedmiu dni od przywrócenia do pracy zgłosi pracodawcy gotowość do niezwłocznego podjęcia pracy (art. 48 par. 1 kodeksu pracy).

Pozostało 36% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.