Co grozi pracownikowi za nagłe porzucenie pracy

Wojciech Ostrowski, radca prawny Rachelski i Wspólnicy Kancelaria prawnicza
Wojciech Ostrowski, radca prawny Rachelski i Wspólnicy Kancelaria prawniczaDGP
18 stycznia 2010

Co ma zrobić pracodawca, gdy pracownik porzuca pracę bez usprawiedliwienia. Czy jest to wystarczający powód, by rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika?

Pracodawca może rozwiązać umowę bez wypowiedzenia z winy pracownika, czyli w trybie art. 52 par. 1 w razie ciężkiego naruszenia przez pracownika podstawowych obowiązków pracowniczych. Oceniając, czy opuszczenie miejsca pracy przez pracownika stanowiło ciężkie naruszenie podstawowych obowiązków pracowniczych, należy zwrócić uwagę na wszystkie okoliczności towarzyszące temu zdarzeniu, a zwłaszcza na stan świadomości i woli pracownika (wyrok SN z 1 października 1997 r., I PKN 300/97). Porzucenie miejsca pracy bez usprawiedliwienia może być uznane za ciężkie naruszenie obowiązków pracowniczych, a tym samym za wystarczający powód do rozwiązania umowy o prace bez wypowiedzenia z winy pracownika, tylko wtedy gdy było ono wynikiem celowego działania pracownika lub rażącego niedbalstwa z jego strony.

Pozostało 35% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.