Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy w okresie pozostawania bez pracy pracownik nabywa prawo do urlopu wypoczynkowego

Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Wspólnicy w Krakowie
Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Wspólnicy w KrakowieDGP
3 grudnia 2009

Jeśli rozwiązanie umowy o pracę było bezprawne, sąd może przywrócić pracownika do pracy. Za okres pozostawania bez pracy pracownikowi przysługuje stosowne wynagrodzenie. Najczęściej nie za cały okres pozostawania bez pracy, ale tylko za jego określoną w kodeksie pracy część. Czy za ten okres przysługuje również prawo do urlopu wypoczynkowego?

Pracownikowi, który podjął pracę w wyniku przywrócenia do pracy, przysługuje wynagrodzenie za czas pozostawania bez pracy przez okres nie dłuższy niż określony w art. 47 lub 57 kodeksu pracy.

Pozostało 66% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.