Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy zgoda organizacji związkowej na zwolnienie ciężarnej jest zawsze konieczna

Arkadiusz Sobczyk , radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Wspólnicy w Krakowie
Arkadiusz Sobczyk , radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Wspólnicy w KrakowieDGP
12 listopada 2009

W procesie rozwiązania umowy o pracę z pracownicą w ciąży bez wypowiedzenia z jej winy istotną rolę odgrywa organizacja związkowa reprezentująca pracownicę. Czy rozwiązanie umowy z kobietą w ciąży w tym trybie jest możliwe, jeżeli u pracodawcy nie działa taka organizacja?

Prawo pracodawcy do rozwiązania umowy o pracę z kobietą w ciąży bez wypowiedzenia z przyczyn przez nią zawinionych ograniczone jest koniecznością uzyskania zgody reprezentującej ją organizacji związkowej (art. 177 par. 1 kodeksu pracy) Treść przepisu wprowadzającego ten wymóg może prowadzić do wniosku, iż zgoda organizacji związkowej jest w każdym przypadku warunkiem niezbędnym do rozwiązania umowy na podstawie art. 52 k.p.

Pozostało 42% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.