Osoba, u której rozpoznano chorobę zakaźną, musi poddać się odpowiedniemu leczeniu. Niezastosowanie się do tego i innych poleceń może narazić ją nawet na sankcje karne.
Doświadczenia ostatnich lat wskazują na zwiększające się ryzyko zachorowania na chorobę zakaźną. Czy w takich sytuacjach działania wobec zarażonego mogą być podejmowane wbrew jego woli, z naruszeniem podstawowych swobód? Pytanie ma oczywiście charakter retoryczny, gdyż ograniczenia w zakresie korzystania z wolności i praw obywatelskich są dopuszczalne m.in. dla ochrony zdrowia publicznego (art. 31 ust. 3 Konstytucji RP).
Autopromocja
Pozostało 60% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Pozostało 60% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.