Pracownik uważa, że rozwiązanie z nim umowy o pracę bez wypowiedzenia z jego winy nastąpiło z naruszeniem przepisów. Odwołał się do sądu. Czy powinien zażądać sprostowania świadectwa pracy?
Zgodnie z art. 97 par. 1 k.p. pracodawca jest obowiązany w związku z rozwiązaniem lub wygaśnięciem stosunku pracy niezwłocznie wydać pracownikowi świadectwo pracy. Jeśli pracownik nie zgadza się z jego treścią, może w terminie siedmiu dni od jego otrzymania wystąpić do pracodawcy z wnioskiem o sprostowanie. W razie nieuwzględnienia wniosku przysługuje mu w ciągu siedmiu dni od zawiadomienia o odmowie sprostowania prawo wystąpienia z żądaniem sprostowania do sądu pracy.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)