Pracodawca przejmuje inną firmę wraz z pracownikami. U niego nie ma związków zawodowych, działają one jednak w przejmowanej firmie. Jakie obowiązki informacyjne ciążą na obydwu pracodawcach? Kogo i o czym muszą oni zawiadomić?
W opisanej sytuacji znajdą zastosowanie przepisy regulujące przejście zakładu pracy na nowego pracodawcę, w szczególności art. 231 kodeksu pracy i art. 261 ustawy o związkach zawodowych. W zakładzie pracy, gdzie nie działają organizacje związkowe, pracodawca informuje na piśmie swoich pracowników indywidualnie o przewidywanym terminie przejścia innego zakładu pracy na tego pracodawcę, przyczynach tego przejścia, jego skutkach w sferze prawnej, ekonomicznej oraz socjalnej, a także zamierzonych działaniach dotyczących warunków zatrudnienia pracowników, w szczególności warunków pracy, płacy i przekwalifikowania. Przekazanie tej informacji powinno nastąpić co najmniej na 30 dni przed przewidywanym terminem przejścia.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)