Co grozi za odmowę poddania się badaniom lekarskim

Bartłomiej Raczkowski, partner, Bartłomiej Raczkowski Kancelaria Prawa Pracy
Bartłomiej Raczkowski, partner, Bartłomiej Raczkowski Kancelaria Prawa PracyDGP
7 maja 2009

Kodeks pracy wprowadza wiele obowiązków spoczywających na pracodawcy, które mają na celu ochronę zdrowia pracownika. Jednym z nich jest wynikający z art. 229 par. 2 k.p. obowiązek skierowania pracownika na kontrolne badania lekarskie, jeśli przez okres dłuższy niż 30 dni był on niezdolny do pracy z powodu choroby. Czy pracownik ma obowiązek poddania się takim badaniom? Jak powinien zareagować pracodawca, kiedy pracownik odmawia wykonania badań kontrolnych?

W momencie, gdy pracownik po co najmniej 30-dniowym okresie niezdolności do pracy zgłasza gotowość powrotu do pracy, pracodawca powinien, zanim pozwoli mu wykonywać pracę, skierować go na badania kontrolne. Pracodawca nie może bowiem dopuścić pracownika do pracy bez orzeczenia lekarskiego o jego zdolności do pracy na dotychczasowym stanowisku (art. 229 par. 4 k.p.).

Pozostało 34% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.