Pracodawca rozwiązał z pracownikiem umowę o pracę bez zachowania okresu wypowiedzenia na podstawie art. 53 kodeksu pracy. Powodem tego była niezdolność do pracy wskutek choroby trwającej dłużej niż łączny okres pobierania z tego tytułu wynagrodzenia, zasiłku i świadczenia rehabilitacyjnego przez pierwsze trzy miesiące. Czy taki pracownik może starać się o ponowne zatrudnienie?
Jeżeli rozwiązanie stosunku pracy nastąpiło bez zachowania okresu wypowiedzenia z powodu niezdolności do pracy wskutek choroby trwającej dłużej niż łączny okres pobierania z tego tytułu wynagrodzenia i zasiłku oraz pobierania świadczenia rehabilitacyjnego przez pierwsze trzy miesiące, pracodawca powinien w miarę możliwości ponownie zatrudnić pracownika. Oczywiście o ile taki pracownik, zgodnie z art. 53 k.p. par. 5 kodeksu pracy, w okresie sześciu miesięcy od dnia rozwiązania umowy zgłosi swój powrót do pracy niezwłocznie po ustaniu tych przyczyn. Określenie pracodawca powinien w miarę możliwości zatrudniać pracownika oznacza w istocie obowiązek zatrudnienia pracownika. Muszą jednak zostać spełnione warunki określone we wspomnianym przepisie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.

!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)