Czy pracodawca musi nieodpłatnie udostępniać pomieszczenia związkom

Czy pracodawca musi nieodpłatnie udostępniać pomieszczenia związkom
Agnieszka Lechman-Filipiak, radca prawny Kancelaria LinklatersDGP
13 czerwca 2008

Pracodawca jest obowiązany udostępnić zakładowej organizacji związkowej pomieszczenia i urządzenia techniczne niezbędne do wykonywania działalności związkowej w zakładzie pracy. Czy pracodawca może żądać za to wynagrodzenia? Jakie pomieszczenia i wyposażenie powinny być udostępnione?

Obowiązek udostępnienia zakładowej organizacji związkowej pomieszczeń i urządzeń technicznych wynika z art. 33 ust. 1 ustawy z 23 maja 1991 r. o związkach zawodowych (t.j. Dz.U. z 2001 r. nr 79, poz. 854 z późn. zm.). Przepis ten nie stanowi przy tym, jakiego rodzaju pomieszczenia i wyposażenie należy udostępnić związkom zawodowym oraz czy udostępnienie powinno być odpłatne czy nie. Kwestie te powinny być określone w umowie zawartej pomiędzy związkami zawodowymi a pracodawcą. Może to być odrębna umowa lub stosowne postanowienia w tym przedmiocie mogą się znaleźć w układzie zbiorowym pracy.

Pozostało 29% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.