Zgodnie z regulaminem wynagradzania obowiązującym u pracodawcy wynagrodzenia podlegają corocznej podwyżce na zasadach określonych w tym regulaminie. Czy ze względu na sytuację finansową pracodawcy można czasowo zawiesić dokonywanie podwyżek wynagrodzeń? Czy potrzebna jest na to zgoda pracowników?
Możliwość czasowego zawieszenia stosowania przepisów prawa pracy, w tym regulaminu wynagradzania, przewiduje art. 91 k.p. Zgodnie z tym przepisem, jeżeli jest to uzasadnione sytuacją finansową pracodawcy, może być zawarte porozumienie o zawieszeniu stosowania w całości lub w części przepisów prawa pracy, określających prawa i obowiązki stron stosunku pracy. Nie dotyczy to jednak przepisów kodeksu pracy oraz przepisów innych ustaw i aktów wykonawczych, które zapewniają minimum uprawnień pracowniczych, poniżej których nie można już zejść. Zawieszenie stosowania dotyczy zatem regulaminów, porozumień normatywnych oraz statutów, przy czym możliwość zawieszenia stosowania układów zbiorowych pracy przewidziana jest odrębnie w art. 24127 k.p.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.