Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy można przesunąć wypłatę wynagrodzenia

Katarzyna Zbiegień-Włodarska, adwokat, Chałas i Wspólnicy Kancelaria Prawna
Katarzyna Zbiegień-Włodarska, adwokat, Chałas i Wspólnicy Kancelaria PrawnaDGP
23 grudnia 2008

Czy w związku z korzystną dla podatnika zmianą skali podatkowej od 2009 roku można przesunąć termin wypłaty wynagrodzenia za grudzień 2008 r. na pierwsze dni stycznia 2009 r.?

Odpowiedź na to pytanie sprowadza się do wykładni art. 85 k.p. Przepis ten stanowi m.in., że wynagrodzenia za pracę wypłaca się co najmniej raz w miesiącu, w stałym i ustalonym z góry w terminie, niezwłocznie po ustaleniu jego pełnej wysokości, nie później niż w ciągu pierwszych 10 dni następnego miesiąca kalendarzowego. Uwzględniając ochronną funkcję tego przepisu, stwierdzić należy, że pracodawca ma obowiązek wypłaty wynagrodzenia niezwłocznie po jego obliczeniu. Wypłata zaś wynagrodzenia w jednym z pierwszych 10 dni następnego miesiąca będzie możliwa wówczas, gdy pracodawca nie może obliczyć wysokości wynagrodzenia z końcem danego miesiąca pracy. Wobec tego przesunięcie terminu wypłaty wynagrodzenia za grudzień 2008 r. na styczeń 2009 r., w związku ze zmianą przepisów prawa podatkowego, budzi wątpliwości, w szczególności gdy pracodawca dotychczas nie miał problemu z obliczeniem i wypłatą wynagrodzenia z końcem danego miesiąca. Przesunięcie terminu wypłaty wynagrodzenia byłoby możliwe w sytuacji, gdyby było połączone np. ze zmianą systemu wynagrodzenia z systemu czasowego na system akordowy czy prowizyjny, gdzie wysokość wynagrodzenia oblicza się w zależności od wydajności pracy.

Pozostało 13% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.