Pracujesz w samorządzie? Sprawdź swój staż. Możesz dostać nagrodę jubileuszową wcześniej

Pracujesz w samorządzie? Sprawdź swój staż. Możesz dostać nagrodę jubileuszową wcześniej
Pracujesz w samorządzie? Sprawdź swój staż. Możesz dostać nagrodę jubileuszową wcześniejShutterstock
24 sierpnia, 13:03
aktualizacja 25 sierpnia, 13:19

Masz 24 lata stażu pracy, a przed zatrudnieniem w urzędzie przez dwa lata prowadziłeś działalność gospodarczą? A może przez kilkanaście miesięcy pracowałeś na zleceniu? W 2026 r. takie okresy mogą przesunąć cię do kolejnego progu nagrody jubileuszowej. Co ważne, nie chodzi tylko o osoby, które dopiero osiągną wymagany staż.

Sprawdź, czy nowe przepisy dotyczą ciebie!

Jeżeli przed zatrudnieniem w samorządzie:

  • prowadziłeś działalność gospodarczą,
  • pracowałeś na podstawie umowy zlecenia lub innej umowy o świadczenie usług objętej nowymi przepisami,
  • byłeś osobą współpracującą przy działalności gospodarczej,
  • wykonywałeś pracę na podstawie umowy agencyjnej,
  • należałeś do rolniczej spółdzielni produkcyjnej lub spółdzielni kółek rolniczych,

sprawdź, czy okresy te mogą zostać doliczone do twojego stażu. Katalog nowych okresów wynika z art. 302¹ Kodeksu pracy.

Pracownikom samorządowym nagroda jubileuszowa przysługuje po osiągnięciu kolejnych okresów pracy. Obecnie jest to:

  • 20 lat – 75 proc. wynagrodzenia,
  • 25 lat – 100 proc.,
  • 30 lat – 150 proc.,
  • 35 lat – 200 proc.,
  • 40 lat – 300 proc.,
  • 45 lat – 400 proc. wynagrodzenia.

Przykład

Pracownik ma 24 lata stażu uwzględnianego dotychczas przy nagrodzie. Przed zatrudnieniem w urzędzie przez 18 miesięcy prowadził działalność gospodarczą. Jeżeli ten okres spełnia ustawowe warunki zaliczenia, po jego doliczeniu może osiągnąć 25-letni staż i nabyć prawo do nagrody jubileuszowej.

Samo wykonywanie zlecenia czy prowadzenie działalności nie oznacza automatycznie, że okres zostanie doliczony. Pracownik musi wykazać okresy, które mają zostać uwzględnione w stażu. Dlatego warto sprawdzić dokumenty potwierdzające wcześniejszą aktywność zawodową i przekazać je pracodawcy.

Jakie dokumenty potwierdzą wcześniejszy staż?

Potwierdzeniem zdobytego wcześniej stażu pracy są:

  • dokumenty potwierdzające prowadzenie działalności,
  • dokumenty dotyczące wykonywania umowy zlecenia,
  • dokumenty potwierdzające okres współpracy,
  • inne dokumenty wymagane do wykazania konkretnego okresu.

Masz 19, 24, 29, 34 albo 39 lat stażu? Sprawdź go jeszcze raz

Nowe przepisy mogą mieć największe znaczenie dla osób, którym niewiele brakuje do kolejnego progu nagrody jubileuszowej. Doliczenie wcześniejszych okresów aktywności zawodowej może sprawić, że próg zostanie osiągnięty wcześniej.

Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.