Dziennik Gazeta Prawana logo

Wzniesienie budynku lub budowli przez dzierżawcę na gruncie w użytkowaniu wieczystym – skutki podatkowe

dom drzewa nieruchomość ogród
Budynek wzniesiony przez dzierżawcę na gruncie oddanym w użytkowanie wieczyste stanowi własność wieczystego użytkownika.Shutterstock
5 maja 2025

A sp. z o.o. uzyskała prawo użytkowania wieczystego działki o powierzchni 2 ha, której właścicielem jest Skarb Państwa. W wyniku podpisanej umowy wydzierżawiła ją ona B sp. z o.o. Dzierżawca, korzystając z przysługujących mu praw, postawił na niej budynek oraz budowlę. Wszystkie ze wskazanych obiektów wykazują trwały związek z gruntem. A sp. z o.o. oraz B sp. z o.o. są zarejestrowane jako podatnicy VAT czynni (dokonujący czynności opodatkowanych według podstawowej stawki VAT w wysokości 23 proc.) i ciąży na nich nieograniczony obowiązek podatkowy na gruncie CIT. Który z wymienionych podmiotów jest właścicielem wzniesionych nieruchomości? Jakie skutki podatkowe wystąpią w przedstawionej sytuacji?

Co mówi prawo cywilne o użytkowaniu wieczystym

Pojęcie użytkowania wieczystego i praw z nim związanych szczegółowo opisane są w art. 232–243 k.c. Dotyczą one gruntów:

Pozostało 99% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.