Dziennik Gazeta Prawana logo

Jak określić urząd właściwy do złożenia korekty deklaracji po połączeniu spółek

Rafał Ciołek, doradca podatkowy, dyrektor w KPMG
Rafał Ciołek, doradca podatkowy, dyrektor w KPMGDGP
30 września 2011

W praktyce gospodarczej częste są sytuacje, gdy jedna spółka przejmuje inną. Gdzie złożyć korektę deklaracji, gdy spółka, która opłaciła podatek nienależnie, została przejęta, a jej następca prawny podlega innemu urzędowi skarbowemu?

W przypadku przejęcia spółki jej następca prawny ma prawo do dokonania korekty składanych przez nią deklaracji podatkowych. Wynika to z art. 93 par. 1 pkt 1 Ordynacji podatkowej, który stanowi, że osoba prawna powstała w wyniku łączenia się osób prawnych wstępuje we wszelkie przewidziane w przepisach podatkowych prawa i obowiązki każdej z łączących się osób lub spółek. Przepis ten stosuje się także do osoby prawnej łączącej się przez przejęcie innej osoby prawnej.

Pozostało 32% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.