Czy wszystkie wydatki spółki przejmowanej mogą być kosztem podatkowym

Rafał Ciołek, doradca podatkowy, dyrektor w KPMG
Rafał Ciołek, doradca podatkowy, dyrektor w KPMGDGP
16 września 2011

Spółka przejmowana często ponosi wydatki związane z przejęciem, np. opłaty notarialne, koszty doradztwa czy udział przedstawicieli w procesie przejęcia. Czy takie wydatki mogą być kosztem spółki przejmującej?

Zgodnie z art. 93 ust. 2 Ordynacji podatkowej (oraz art. 492 ust. 1 kodeksu spółek handlowych) spółka przejmująca przejmuje wszystkie prawa i obowiązki spółki przejmowanej. Oznacza to, że, co do zasady, powinna ona rozpoznać przychody i koszty przejętej spółki (z niezakończonego roku podatkowego, w którym nastąpiło przejęcie) jako własne przychody i koszty podatkowe. Jednak w przypadku wydatków związanych z samym przejęciem organy podatkowe i sądy administracyjne konsekwentnie stoją na stanowisku, że nie stanowią one kosztów uzyskania przychodów, ponieważ nie wiążą się z przychodem osiąganym przez podatnika.

Pozostało 41% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.