Dziennik Gazeta Prawana logo

Jak rozliczyć zakup licencji, gdy nie znamy wysokości opłat związanych z transakcją

Robert Pasternak, partner i radca prawny w Deloitte Legal, Pasternak i Wspólnicy Kancelaria Prawnicza
Robert Pasternak, partner i radca prawny w Deloitte Legal, Pasternak i Wspólnicy Kancelaria PrawniczaDGP
28 kwietnia 2011

Wartość początkową m.in. licencji stanowi cena nabycia. W praktyce są umowy, w których korzystanie z licencji jest uzależniona od opłat, których wysokość nie jest znana w momencie zawarcia umowy i jest zmienna. Jakie rozliczenia podatkowe tu zastosować?

Przykładem takiej sytuacji jest udzielenie licencji na znak towarowy, gdzie opłata uzależniona jest od wysokości przychodów uzyskiwanych ze sprzedaży towaru oznakowanego tym znakiem lub od liczby sprzedanego towaru. Innym przykładem jest udostępnienie know-how niezbędnego do wytworzenia produktu, gdzie opłata za udostępnienie uzależniona jest od liczby sprzedanego produktu lub wysokości uzyskanych przychodów. Ustawodawca w art. 16g ust. 14 ustawy o CIT przewidział tego rodzaju sytuację i wskazał, że jeżeli wynagrodzenie (opłaty) wynikające z umowy licencyjnej albo z umowy o przeniesienie innych praw majątkowych jest uzależnione od wysokości przychodów z licencji lub praw uzyskanych przez licencjobiorcę albo nabywcę, przy ustalaniu wartości początkowej praw majątkowych, w tym licencji, nie uwzględnia się tej części wynagrodzenia.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.