Umowy zawierają szczególne przypadki dotyczące opłat licencyjnych

Dr Janusz Fiszer, Kancelaria White & Case, Uniwersytet Warszawski
Dr Janusz Fiszer, Kancelaria White & Case, Uniwersytet WarszawskiDGP / Wojtek Górski
6 grudnia 2011

Najnowsza wersja Komentarza do Modelowej Konwencji OECD w sprawie podatku od dochodu i majątku zawiera analizę art. 12 tej konwencji (dotyczącego należności licencyjnych) do niektórych szczególnych płatności. Na co zwrócić uwagę, interpretując przepisy umów?

Jednym z omawianych przypadków jest m.in. umowa dzierżawy nadajników w celu transmisji telewizyjnych lub radiowych na dalekie obszary geograficzne, gdzie płatność na rzecz operatora satelitarnego dotyczy użytkowania mocy transmisyjnej przekaźnika. Aczkolwiek niekiedy umowy odwołują się do dzierżawy przekaźnika, to jednak dokonywane na jej podstawie płatności transgraniczne nie są należnościami licencyjnymi w rozumieniu art. 12 Modelowej Konwencji OECD, lecz płatnościami za usługi telekomunikacyjne, gdyż przedmiotem umowy nie jest użytkowanie lub prawo do użytkowania urządzenia przemysłowego, handlowego lub naukowego, do czego m.in. odwołuje się definicja należności licencyjnych.

Pozostało 32% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.