Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy uczelnia wyższa organizująca konferencję jest podatnikiem VAT

Marcin Chomiuk, dyrektor w PricewaterhouseCoopers
Marcin Chomiuk, dyrektor w PricewaterhouseCoopers Fot. Wojciech GórskiDGP
2 sierpnia 2010

Uczelnie wyższe organizują konferencje naukowe, których uczestnikami są pracownicy naukowi innych uczelni. Uczelnia ponosi koszty, które są jej zwracane przez macierzyste jednostki tych pracowników. Czy jako organizator konferencji uczelnia jest podatnikiem VAT?

Odpowiedź na to pytanie wymaga określenia, czy publiczna uczelnia wyższa to organ władzy publicznej i czy w zakresie organizacji konferencji uczelnia realizuje zadania ustawowe, do których realizacji została powołana, czy też działa na zasadach podobnych do podmiotów gospodarczych. Zgodnie z art. 15 ust. 6 ustawy o VAT nie uznaje się za podatników organów władzy publicznej i obsługujących je urzędów. Jednak odpowiedni przepis Dyrektywy 2006/112/WE wymienia – poza krajowymi, regionalnymi i lokalnymi organami władzy – także inne podmioty prawa publicznego. Państwowej szkole wyższej można zatem przypisać przymiot podmiotu prawa publicznego. Dla uznania jednak, że uczelnia nie działa jako podatnik VAT, konieczne jest spełnienie drugiego kryterium, tzn. działalność uczelni nie może być wykonywana w warunkach, w jakich wykonywałyby je podmioty prywatne.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.