Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy VAT naliczony od reprezentacji podatnika jest kosztem

dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy Marciniuk i Wspólnicy
dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy Marciniuk i WspólnicyDGP
30 grudnia 2008

Obecnie podstawowym kryterium przy odliczaniu podatku naliczonego jest powiązanie zakupu z czynnościami opodatkowanymi. Jak zmiana przepisów ustawy o VAT wpływa na rozliczenia wydatków na cele reprezentacji?

Zgodnie z zasadą ogólną wyrażoną w art. 15 ust. 1 ustawy o CIT kosztami uzyskania przychodów są koszty poniesione w celu osiągnięcia przychodów lub zachowania albo zabezpieczenia źródła przychodów, z wyjątkiem kosztów wymienionych w art. 16 ust. 1. Za koszt uzyskania przychodu nie jest uznawany m.in. VAT, z tym że kosztem jest podatek naliczony w tej części, w której podatnikowi nie przysługuje prawo do odliczenia.

Pozostało 59% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.