Pożyczka nie zawsze skutkuje stosowaniem współczynnika

Dominika Cabaj, doradca podatkowy, dyrektor w DLA Piper
Dominika Cabaj, doradca podatkowy, dyrektor w DLA PiperMedia / mat prasowe
21 stycznia 2013

Wydatki związane z działalnością opodatkowaną i zwolnioną z VAT, niedające się przyporządkować do danego rodzaju sprzedaży, rozliczane są z wykorzystaniem współczynnika. Jakie są trudności przy jego ustalaniu?

Zgodnie z art. 90 ust. 6 ustawy o VAT (t.j. Dz.U. z 2011 r. nr 177, poz. 1054 z późn. zm.) przy wyliczaniu współczynnika nie uwzględnia się obrotów z usług finansowych, zwolnionych z VAT, o ile wykonywane są sporadycznie. Powstaje pytanie, czy podatnik, który zajmuje się sprzedażą towarów lub świadczeniem usług innych niż finansowe, lecz przy okazji wykonał transakcje finansowe (np. udzielił pożyczek spółkom zależnym), powinien stosować współczynnik przy odliczaniu VAT naliczonego.

Pozostało 67% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.